УКРАЇНЦЯМ ЗМІНИЛИ ПЕРЕЛІК ПРОТИПОКАЗАНЬ ДО ВАКЦИНАЦІЇ

Результат пошуку зображень за запитом "щеплення"

Враховано рекомендації міжнародних лікарів.

В Україні набрав чинності новий наказ про зміни в переліку медичних протипоказань до вакцинації. Про це повідомляє Центр громадського здоров'я (ЦГЗ).

«Потреба оновити цей документ відповідно до світових рекомендацій і передових практик назріла давно, адже в старій версії протипоказання часто були недостатньо клінічно обґрунтованими», - йдеться в повідомленні.

Раніше, згідно з наказом МОЗ України № 595 від 16 вересня 2011 року, медичні протипоказання щодо щеплень кожній особі визначала комісія з питань щеплень, яка зараз фактично не працює.

Тепер оновлений перелік враховує сучасні міжнародні рекомендації ВООЗ, CDC, установки американської асоціації інфекціоністів, узгоджені з австралійськими, канадськими та британськими рекомендаціями щодо профілактичних щеплень.

Медичні протипоказання розділені на абсолютні протипоказання і застереження від вакцинації.

Абсолютні протипоказання це:
  • наявність в анамнезі анафілактичної реакції на попередню дозу вакцини;
  • вагітність (протипоказано введення живих вакцин, наприклад, КПК);
  • важка імуносупресія або імунодефіцит (протипоказано введення живих вакцин);
  • гострі захворювання з підвищенням температури вище 38 градусів;
  • протипоказання для рутинної вакцинації. 
Однак в наказі зазначено, що вакцинація під час гострого захворювання не знижує імунної відповіді на введення вакцин і не підвищує ризики виникнення побічних реакцій.

Особи з гострими захворюваннями з температурою вище 38 градусів можуть бути вакциновані, як тільки одужають і без ознак гострої хвороби.

Винятком є такі випадки:
  • реконвалесцент кору. Потрібно відкласти щеплення живими вакцинами на 4 тижні від початку захворювання, що пов'язано з тимчасовим зниженням клітинно-опосередкованого імунітету.
  • реконвалесцент вітряної віспи. Потрібно відкласти введення живих вакцин на 4 тижні від початку захворювання. 
Незначні порушення в стані здоров'я (прорізування зубів, диспепсія, застуда з підвищеною температурою або без), які часто зустрічаються у дітей перших років життя, не є протипоказанням до вакцинації.

Що стосується вакцинації людей з можливою алергією до компонентів вакцини (наприклад, яєчний білок в складі вакцини КПК), то в таких випадках вводити вакцину можна звичайним способом без застосування спеціальних заходів.

Залишкової кількості яєчного білка, яке може бути присутнім в цих вакцинах, недостатньо для ініціації алергічної реакції.

Вакцини, виготовлені з використанням курячого ембріона, з більшою ймовірністю можуть містити яєчний білок або білки ембріона, в свою чергу підвищує ризик розвитку алергічної реакції у осіб з алергією до яйця.

Що стосується вакцинації вагітних і годуючих мам, то таким особам протипоказано введення живих вакцин.

Лактація не є протипоказанням по імунізації матері.

«Щеплення годуючих інактивованих вакцинами або вакцинами, що містять живий вірус, не впливає на безпеку жінок або дітей, які перебувають на грудному вигодовуванні», - йдеться в повідомленні.

Грудне вигодовування є тимчасовим протипоказанням для вакцинації матері проти вітряної віспи через теоретичну небезпеку передачі вірусу від матері до дитини. Також тим, хто годує груддю, не слід вводити вакцину проти жовтої лихоманки.

Однак, якщо жінка, яка годує дитину грудьми, не може уникнути подорожі в райони, небезпечні з точки зору жовтої лихоманки, вона повинна бути вакцинована.

Діти, що знаходяться на грудному вигодовуванні, повинні бути вакциновані згідно з календарем щеплень.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

NASA запустило научный воздушный шар нового поколения

Українці самостійно обиратимуть банк, на карту якого будуть отримувати зарплату

Льодовики Ґренландії почали танути у сім разів швидше.